Az európai Év Homlokzata közönség szavazás verseny – Versenyben a bagodi Farkas-kripta

Az európai Év Homlokzata közönség szavazás verseny – Versenyben a bagodi Farkas-kripta

Az európai Év Homlokzata verseny

A Baumit Life Challenge Nemzetközi Építészeti pályázat egy olyan építészeknek meghirdetett verseny, ahol minden második évben díjazzák Európa legszebb Baumit homlokzatait. Az összes beküldött pályaművet szakmailag elismert nemzetközi zsűri értékeli, és kiválasztja a döntősöket a 2020. május 14-i valenciai gálaestre. A 25 Baumit országból beküldött épületek közül a közönség választja ki kedvenceit és szavaz a különböző kategóriákban.

Települési főépítészként „örökbefogadott” épületem története

Bagod kelet felől elhelyezkedő temetőjében található a földbirtokos Farkas-család kriptája, mely 9 hozzátartozónak ad nyughelyet, többek közt boldogfai Farkas Imrének (1811-1876).

Az ő tiszteletére építtette a kriptát felesége és 3 fia 1881-ben. A földbirtokos főszolgabíró, táblabíró a zalai nemzetőrség kiállításával foglalkozott az 1848-as forradalom alatt, levelezett Csányi László miniszterelnökkel, jó barátságban volt Deák Ferenccel.

A kriptában nyugszik továbbá dr. boldogfai Farkas Tibor (1883-1940), Farkas Imre unokája, aki 1922-1939 között nemzet- és országgyűlési képviselő volt. Az 1922-es nemzetgyűlési választásokon mandátumot szerzett a zalaegerszegi választókerületben Friedrich István korábbi miniszterelnökkel és Briglevics Károly (Zala vármegye kormánybiztos főispánja a Károlyi kormány alatt) ügyvéddel szemben. Bíró, ügyvéd, püspöki jogakadémián tanár, tartalékos huszárezred kapitány. Ügyvédi diplomát szerzett, a bécsi és a budapesti egyetemen, majd Cambridge-ben tanult. Ismert magyarjog-tudós személyiség volt, többször tartott előadást a londoni egyetemen.

A kripta az 1881-es építése óta jelentős felújításon nem esett át egészen 2016-ig, hála egy budapesti leszármazott, Papp Éva példaértékű, önzetlen és nagylelkű anyagi felajánlásának, mely a munkálatok költségeinek csaknem 60%-át jelentette.https://bagod.hu/bagod/palyazatok-projektek/keleti-temetonk-kriptajanak-teljes-kulso-felujitasa/

Please follow and like us: