Megáldották a felújított bérbaltavári templomot

2020. július 19-én Császár István általános helynök áldotta meg a Szent Miklós tiszteletére szentelt és az elmúlt években felújított bérbaltavári templomot.
Az ünnepségen köszöntőt mondott  Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Némethné Beczők Bernadett, Bérbaltavár polgármestere, Kovács Mária, a bérbaltavári egyházközség elnöke.

Az elmúlt évtizedekben voltak ugyan kisebb-nagyobb felújítások, de a kétezres évekre leromlott a templom állaga. Főleg a tetővel voltak gondok, tette hozzá Déri Péter. Így ezzel kezdték meg 2013-ban a felújítási munkákat, valamint ekkor került sor a toronysüveg rendbetételére is. 2018 és 2020 között újabb pályázati források, állami és egyházmegyei támogatások és a hívek nagylelkű adományai révén folytatódhatott a templom megújulása. Falkutatási munkák mellett elkészült a műemléki terv, a megmaradt történeti anyagokat – az egyházi visitációs jegyzőkönyveket – lefordították latinról magyarra. Sor került a templom külső tatarozására, szigetelésére, megoldották a csapadékvíz elvezetést, parkolókat alakítottak ki a gépjárműveknek. A templombelső részleges festését is elvégezték, kicserélték az elektromos vezetékeket, a lámpatesteket, 1 ablak kivételével valamennyi nyílászárót. Restaurálták a gyertyatartókat, a szobrokat, a tartó állványokat.  A templom környezetének parkosítása 2020 őszén valósul meg a nyári meleg miatt.

A műemléki védettség alatt álló templom felújítási terveit Bakucz András építész (BORDER Építésziroda) készítette el.

Források és további média-anyagok:

https://www.martinus.hu/hirek/10043/megaldottak-a-felujitott-berbaltavari-templomot

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-legkisebb-telepulesekrol-sem-feledkezik-meg-a-kormany-8399943/

https://www.magyarkurir.hu/hirek/megaldottak-felujitott-berbaltavari-katolikus-templomot

https://www.vaol.hu/galeria/templomszenteles-berbaltavaron/1

Please follow and like us: